
Προτεινόμενες θεματικές για το 2ο συνέδριο [Ιορδάνης Σινιόσογλου]
Στην προσπάθειά μου να συμμετέχω στις προπαρασκευαστικές εργασίες για ένα επιτυχημένο 2ο συνέδριο αντάξιο του 1ου, κάνω τις παρακάτω προτάσεις για θεματικές ενότητες και επιμέρους θέματα:
• Δυνητική θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο (ΘΕΜΑΤΙΚΗ).
Η έλευση του Τραμπ στην εξουσία πυροδότησε μια σειρά από εξελίξεις στον σχεδιασμό των ΗΠΑ, με μια μεγάλη στροφή στους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς, καθώς και στην οικονομική πολιτική. Παράλληλα με την διεύρυνση των BRICS, τόσο σε νέα μέλη όσο και σε επιρροή, την διαφαινόμενη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Δύση, καθώς και με την συνεχώς μειούμενη επιρροή της ΕΕ που βρίσκεται εμφανώς σε αποδρομή, αλλάζουν την σκακιέρα του παιχνιδιού δραστικά. Σε δεύτερο επίπεδο σημαντικότητας σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποιείται μια σημαντική προσπάθεια ουσιαστικής ανεξαρτητοποίησης πολλών χωρών τις Αφρικής, συνοδευόμενη με την αύξηση της επιρροής της Κίνας σε ολόκληρη την ήπειρο, κυρίως στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό πεδίο. Τέλος η εμφανώς αναδυόμενη επιδραστικότητα της Τουρκίας στις διεθνείς εξελίξεις (οικονομικές και πολιτικές), την καθιστά σημαντικό περιφερειακό παίκτη. Σε έναν τέτοιο κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς, η Ελλάδα οφείλει να προτάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το πως θα τοποθετηθεί γεωστρατηγικά, οικονομικά , πολιτικά στις νέες εξελίξεις, για να μπορέσει αποτινάξει από επάνω της τον ρόλο του διεθνούς παρία και να μπορέσει να κερδίσει έναν καλύτερο μέλλον για αυτήν και το λαό της.
- Βασικά χαρακτηριστικά μια κυρίαρχης και ανεξάρτητης Ελλάδας (επιμέρους θέμα).
Μια προσπάθεια να γίνει μια σαφή σκιαγράφηση όλων αυτών των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να μπορέσει η χώρα μας να κερδίσει τους βαθμούς αυτούς ανεξαρτησίας ώστε να χαρακτηρίζεται ουσιαστικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη. - Κρίσης της Ε.Ε. Επανεξέταση δεσμών με την χώρα μας ως κράτος-μέλος (επιμέρους θέμα).
Η κρίση της Ε.Ε. που είναι εμφανή σε όλα τα επίπεδα (αξιών, θεσμών, οικονομική, γεωστρατηγική, πολιτική) πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν Τιτανικό, με τη χώρα μας σίγουρα ανάμεσα στους πνιγμένους και όχι στους διασωθέντες. Θα πρέπει να εξεταστεί ποια πρέπει να είναι η στάση της Ελλάδας ,μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της ΕΕ και πώς μπορεί να θωρακιστεί για να διασωθεί, αναθεωρώντας τις σχέσεις της με την Ένωση και τους εταίρους της. - Συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και απόλυτη συμπόρευση στις παρούσες εμπόλεμες συνθήκες. Ασφάλεια ή κίνδυνος (επιμέρους θέμα).
Η στρατηγική των ΗΠΑ ,με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ,για περικύκλωση της Ρωσίας και στη συνέχεια τη διάλυσή της ,οι συνέπειες που θα προκύψουν από αυτό για την ασφάλεια της Ευρώπης , τα συμφέροντα που υπηρετούν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες για να πάρουν μερίδιο από τη λεηλασία της Ουκρανίας και στη συνέχεια της Ρωσίας, ο κανιβαλισμός των ευρωπαϊκών κοινωνιών για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ και να τροφοδοτείται ο πόλεμος στην Ουκρανία ,είναι ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Επί πλέον πρέπει να εξετάσουμε χωρίς φοβικά σύνδρομα αν η χώρα μας , η οποία είναι ,όχι απλά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δηλωμένη υποτελής στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει επί πλέον κινδύνους. Στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή με την Τουρκία αναβαθμισμένη σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και την Ελλάδα οικειοθελώς υποβαθμισμένη σε παραπληρωματική δύναμη της Τουρκίας και του Ισραήλ ,υπάρχει το ενδεχόμενο μιας εθνικής καταστροφής; Αν ναι , πως μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα απέναντι στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ;
• Μορφοποίηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης (ΘΕΜΑΤΙΚΗ).
Μια προσπάθεια με πραγματικές προτάσεις ώστε να γίνει εφικτή η συμμετοχή της κοινωνίας στις πολιτικές εξελίξεις ως κυρίαρχη δρώσα δύναμη. Να υπάρξει πραγματική γείωση των κομμάτων με την κοινωνία και να λειτουργούν ως πραγματικοί εκφραστές αυτής. Ζητούμενο επίσης είναι ο έλεγχος και η λειτουργία των θεσμών με τρόπους συμβατούς με την δημοκρατία και την θέληση του λαού.
- Διέξοδος στην πολιτική κρίση αντιπροσώπευσης (επιμέρους θέμα).
- Κομματοκρατία: Η στρεβλή λειτουργία των κομμάτων (επιμέρους θέμα).