Δημοσιεύουμε παρακάτω μια πρώτη αποτίμηση και εικόνα του συνεδρίου.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και ένα ερωτηματολόγιο, που σκοπό έχει να συγκεντρώσει γνώμες, προτάσεις και ιδέες από όλους όσους συμμετείχαν στο συνέδριο. Στόχος του ερωτηματολογίου να συγκεντρώσει γνώμες, ιδέες και προτάσεις από όσους συμμετείχαν στη διαδικασία του συνεδρίου. Εκτιμούμε, πως –όπως φάνηκε και στη διαδικασία της καταληκτικής συνέλευσης υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις, και επιμένουμε πως ένα εγχείρημα κερδίζει το ενδιαφέρον και την αξιοπιστία του και από την ικανότητα να εφευρίσκει τρόπους συμμετοχής και από κοινού διαμόρφωσης. Επιδιώκουμε η μικρή αυτή έρευνα να είναι ένας τέτοιος τρόπος, που είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συνοδευτεί και από τη δια ζώσης συζήτηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων.

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ερωτηματολόγιο

 


Α’ μέρος: Στοιχεία πολιτικού απολογισμού

Σημείο πρώτο
Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Συνέδριου

Το συνέδριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί:

 • Υπερβατικό
 • Ανυψωτικό
 • Εμψυχωτικό
 • Λειτουργικό
 • συμβολή στη γνώση και επίγνωση
 • δημιουργός ελπίδας και προσδοκίας

Σημείο δεύτερο
Η ερμηνεία της επιτυχίας του

 • Υπάρχει ανάγκη και ενδιαφέρον μέσα στην κοινωνία, σε ένα τμήμα της, για κάτι διαφορετικό, κάτι σοβαρό, για ουσιαστικές και σοβαρές τοποθετήσεις και σε ένα μέρος (υποσύνολο του κόσμου αυτού) ψάξιμο ενός προσανατολισμού.
 • Το «υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας» μιλά στην καρδιά και το νου των ανθρώπων που αγωνιούν και σκέφτονται. Αυτή η κεντρικότητα του ζητήματος (στοιχείο μιας πολιτικής κατεύθυνσης) έδωσε ώθηση και δημιούργησε προϋποθέσεις για το Συνέδριο
 • Η σύνθεση (επιστημονική, πολιτική, ακτιβιστική) ο υβριδικός χαρακτήρας του Συνέδριου (επιστημονικό και πολιτικό), οι θεματολογίες (συνεδρίες), η Επιτροπή Στήριξης και οι ομιλητές και το ενδιαφέρον πρόγραμμα και εν τέλει η ΑΝΟΙΚΤΟΤΗΤΑ.
 • Ο Λόγος που εκφωνήθηκε από Διακήρυξη, οι εκπομπές, το σάιτ (yparxiakoellada.gr), η παρουσία σε ΜΜΕ που μεγάλωσαν την εμβέλεια του εγχειρήματος.
 • Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και οι ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Επιλογή του χώρου, του χρόνου, οι διαδικασία, η διαδικτυακή παρουσία και κάλυψη, ήταν σοβαρή και επαγγλεματικού χαρακτήρα, πράγμα που πρόσδωσε ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ και δυνατότητα ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Σημείο τρίτο
Βήματα μετά το Συνέδριο για συνέχιση του Συνέδριου

ΚΕΝΤΡΙΚΟΤΑΤΟ
α) να διατηρηθεί η επαφή που έχει δημιουργηθεί
β) να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα και η δυναμική του

 • Να αξιοποιηθεί ο απόηχος και τα παραγόμενα του Συνεδρίου. Έκδοση των Πρακτικών και προβολή τους
 • Σεβασμός της «ταυτότητας» που έχουν ή νοιώθουν όσοι έλκονται από το «Υπαρξιακό». (Αριστερή, εθνική, θεσμονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική δημοκρατική κλπ). Το Συνέδριο έχει δική του ταυτότητα αλλά έχει και έναν σεβασμό και μια ανοικτότητα.
 • Κινήσεις σε πολλά επίπεδα: site, διαδίκτυο, προς όλους τους συνέδρους (τρόποι), ομιλητές, Επιτροπή Στήριξης, μελέτη διαθεσιμότητας συνέδρων, διερεύνηση για άμεση επαφή σε άλλες πόλεις και περιοχές, εκτίμηση του ποιοι πράγματι θέλουν να στηρίξουν και να εμπλακούν πάρα πέρα, διεύρυνση με όρους και σοβαρότητα
 • Εξέταση ΟΛΩΝ των προτάσεων που έχουν γίνει για συνέχεια και κατάληξη στο τι θα γίνει.
 • Να δοθούν σημάδια ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ άμεσα: Απολογισμός προς τους συνέδρους, αλλαγές στο site, μόνιμος χώρος στο Δρόμο για το εγχείρημα, ημερίδες (υπάρχει πρόταση 15-20 Ιούλη για Κύπρο 50 χρόνια προδοσία – εισβολή, ημερίδα στην Θεσσαλονίκη για Τεχνητή Νοημοσύνη ψηφιακό μετασχηματισμό, ημερίδα για περιβάλλον).
 • Μελέτη για διεξαγωγή 2ου Συνεδρίου

***

Β’ μέρος: Το συνέδριο σε αριθμούς

Παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένα αριθμητικά στοιχεία για το συνέδριο και την απήχηση του. Τα παρακάτω είναι ενδεικτικά της εμβέλειας του συνεδρίου, επιβεβαιώνουν πως ήταν ένα σημαντικό γεγονός και ένα εν δυνάμει εγχείρημα. Πέραν αυτών αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.

Α. Σύνεδροι
-> Οι σύνεδροι έφτασαν τους 1370.

Εξ αυτών γράφτηκαν ηλεκτρονικά 1200 και τις μέρες του συνεδρίου επιπλέον 170. Ενώ οι ηλεκτρονικές εγγραφές συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες (και συνεχίζονται).

Σημειώνουμε πως από αυτούς έδωσαν και οικονομική ενίσχυση πάνω από 600 άτομα, με ποσά από 1 έως 300 ευρώ.

Η γεωγραφική τους κατανομή φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Αν πάμε πιο συγκεκριμένα ανά πόλεις / περιοχές, εμφανίζονται κάποιες περιπτώσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όπου συσσωρεύονται αρκετές εγγραφές (πχ Χαλκίδα, Πάτρα, Κέρκυρα, όλες οι πόλεις της Κρήτης, Ν.Σμύρνη κ.α.).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι 89 σύνεδροι από το εξωτερικό.

Η χρονική στιγμή της εγγραφής φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

* Είναι εμφανή κάποια σημαντικά ορόσημα:

 • Οι δύο εμφανίσεις του Ρ. Ρινάλντι στην εκπομπή αντιθέσεις του κ. Σαχίνη (έδωσε πάνω από 150 εγγραφές, πολλοί εξ αυτών στην Κρήτη και το εξωτερικό)
 • Οι μεγάλες διαφημίσεις στο FB για πρόγραμμα, αφίσα, promo video (έφεραν τουλάχιστον 450 εγγραφές).
 • Οι 2 τελευταίες μέρες και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που η προσέλκυση συνέδρων απέκτησε «κινηματικά» χαρακτηριστικά.

 

Β. Συμμετοχή / Παρακολούθηση

-> Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν δια ζώσης περίπου 420 άνθρωποι. (καρτελάκι πήραν από την γραμματεία 380 άνθρωποι)
1η μέρα: ~ 320 άτομα
2η μέρα: ~ 280 άτομα

-> Διαδικτυακά παρακολούθησαν πάνω από 500 άνθρωποι την πρώτη μέρα και πάνω από 400 την δεύτερη.

Στα δύο παρακάτω διαγράμματα φαίνονται οι μοναδικοί θεατές στην live μετάδοση μόνο από το κύριο κανάλι του συνεδρίου (υπήρχαν επίσης το κανάλι του δρόμου, το κανάλι του Σαββίδη, τα fb συνεδρίου και δρόμου με λιγότερες θεάσεις).

Ζωντανή μετάδοση 1ης ημέρας

Ζωντανή μετάδοση 2ης ημέρας

* Έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πόσο “πιστό” ήταν το κοινό στο live σε σχέση με άλλες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι άνοιξαν στην αρχή και έκλεισαν στο τέλος του Live.

-> Παρεμβάσεις με ερωτήσεις / τοποθετήσεις
Στην διαδικασία πέραν των ομιλητών έκαναν κάποια παρέμβαση/ερώτηση 20 σύνεδροι.
Στην συνέλευση πήραν τον λόγο 24 σύνεδροι.
Μικρή ήταν η συμμετοχή στο meet για παρεμβάσεις. Συνολικά έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας 7-8 άνθρωποι, και έκαναν κάποια παρέμβαση 4.

Γ. Προετοιμασία

-> Συνελεύσεις / συσκέψεις
Έγιναν συνελεύσεις / συσκέψεις σε Γαλάτσι(x2), Πειραιά, Καβάλα, Πάτρα, Δυτική Θεσσαλονίκη(x2), Ανατολική Θεσσαλονίκη με διαφορετικό χαρακτήρα και σύνθεση κόσμου, στις οποίες μπλέχτηκαν περίπου 80 άνθρωποι. Έγινε επίσης και η εκδρομή / εκδήλωση στην Εύβοια, η οποία έφερε το συνέδριο σε επαφή με μια τοπική κατάσταση με έναν άμεσο και διαφορετικό τρόπο.

-> Εκπομπές
Έγιναν οι 7 εκπομπές, που έδωσαν ένα δείγμα γραφής στην προ του συνεδρίου περίοδο και οι 2 συνεντεύξεις που έκαναν καλή αίσθηση. Οι θεάσεις αυτών φτάνουν αθροιστικά τις 32 χιλιάδες (περισσότερα παρακάτω)

-> ΜΜΕ
Υπήρξαν οι 2 + 1 συνεντεύξεις του κ. Ρινάλντι στις Αντιθέσεις του κ. Σαχίνη, οι 2 εκπομπές του κ. Σαββίδη, και κάποιες ακόμη σε ραδιόφωνα κ.α. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα στατιστικά θεάσεων αυτών.

Η είδηση (βασικά το δελτίο τύπου) διοργάνωσης του συνεδρίου, αν και μόνο την τελευταία στιγμή, δημοσιεύτηκε σε κάποια έντυπα και αρκετά ιντερνετικά ΜΜΕ.

Τέλος ο δρόμος είχε όλο αυτό το 3μηνο αναφορές στο συνέδριο, με βασικό το αφιέρωμα την εβδομάδα πριν το συνέδριο, το οποίο και μοιράστηκε στους συνέδρους.

->Πόσοι δούλεψαν για την προετοιμασία
Για την προετοιμασία του συνεδρίου με οποιοδήποτε τρόπο (είτε με καλέσματα, συνελεύσεις, είτε με προετοιμασία σε ποιο κεντρικό επίπεδο πχ site, τις εκπομπές, την εκδρομή) δούλεψαν 40 περίπου άνθρωποι με κάποιον μετρήσιμο τρόπο.
Ενώ κατά την διάρκεια του συνεδρίου στα διάφορα πόστα (πρακτικά, συντονισμός θεματικών, στήσιμο κ.α.) δούλεψαν περίπου 45 άνθρωποι.

Δ. Διαδικτυακή παρουσία

Επιδιώχθηκε μια λίγο πιο σχεδιασμένη διαδικτυακή παρουσία αυτή την φορά γιατί:

 • έπρεπε ταυτόχρονα με την διάδοση να χτίσουμε και τα μέσα επικοινωνίας από το 0
 • θέλαμε / μπορούσαμε / έπρεπε να φτάσουμε σε κύκλους ευρύτερους από τον δρόμο
 • θέλαμε / έπρεπε να κρατήσουμε ισορροπία στην εμπλοκή του δρόμου σε όλο αυτό

Τα μέσα επικοινωνίας μας ήταν :

 • Η σελίδα στo facebook
 • Το κανάλι στο youtube
 • Το site
 • Η λίστα των mail

παρουσιάζουμε παρακάτω κάποια ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για καθένα από αυτά.

->Αυτή την στιγμή η σελίδα στο facebook έχει 825 like και 1200 ακολούθους.
Έχουν αλληλεπιδράσει με δημοσιεύσεις της σελίδας 5000 άτομα. Ενώ η απήχηση της σελίδας έφτασε τις 145 χιλιάδες (βλ. διάγραμμα).

Δόθηκαν για διαφήμιση: 520 ευρώ (τόσο για την απήχηση της σελίδας/site/video όσο και κυρίως για την προσέλκυση εγγραφών).

-> Το κανάλι στο youtube έχει φτάσει τους 1000 περίπου εγγεγραμμένους
Οι περισσότεροι subscribers γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες ή και κατά την διάρκεια του συνεδρίου.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι θεάσεις των εκπομπών/συνεντεύξεων καθώς και της μαγνητοσκόπησης του συνεδρίου.

Από αυτά να υπολογίζουμε ότι σημαντικό μέρος του βίντεο βλέπει περίπου το 20% στο Youtube και ακόμη λιγότεροι στο Facebook. Πάλι για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, οι αντίστοιχες διαδικτυακές εκδηλώσεις του δρόμου την τελευταία 2ετία είχαν κατά μέσο όρο περίπου 370 θεάσεις.

-> Το site
Λειτούργησε ως ο χώρος απ’ όπου κάποιος μπορούσε να πάρει την γενική πληροφορία για το συνέδριο και να κάνει την εγγραφή του. Ανεβάζαμε άρθρα μελών της επιτροπής στήριξης, καθώς και τα βίντεο. Είχε σχετικά μικρή απήχηση σε σχέση με τα άλλα μέσα, κάμποσα τεχνικά ζητήματα κ.α..

Τώρα θα λειτουργήσει ως αρχείο για το συνέδριο (άρθρα, video, φωτογραφίες) και πρέπει να σκεφτούμε αν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η τροφοδότηση με υλικό και οι εγγραφές (όχι πια συνέδρων αλλά συμμετεχόντων / φίλων / ενδιαφερόμενων για το εγχείρημα).

->Η λίστα των mail
Έχουν μαζευτεί πάνω από 1250 ενεργά mail συνέδρων (πάλι για μια τάξη μεγέθους το newsletter του δρόμου φτάνει σε 1000 άτομα). Υπήρχε ενημέρωση επικοινωνία για τις εκπομπές, την εκδρομή, τις εγγραφές, τους τρόπους βοήθειας/συμβολής, το πρόγραμμα, καθώς και 2 γενικά mail τις τελευταίες μέρες για την προσέλευση και την διαδικτυακή παρακολούθηση.

 

Ε. Οικονομικά

Υπήρξε αναλυτικός οικονομικός σχεδιασμός για την επίτευξη του στόχου αυτοχρηματοδότησης του συνεδρίου. Παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, και τις αναποδιές που προέκυψαν στην πορεία, το πλάνο (τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα) βγήκε και με το παραπάνω, αποδεικνύοντας και σε αυτό το σημείο την απήχηση που είχε το συνέδριο.

Τα έσοδα από τις εισφορές των συνέδρων ξεπέρασαν τις 12 χιλιάδες ενώ τα αναλυτικά έξοδα φαίνονται στον πίνακα

Έχουν πληρωθεί όλα τα έξοδα

Άρα προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 6000 ευρώ, διαθέσιμο για τις ανάγκες / δραστηριότητες του συνεδρίου (έκδοση πρακτικών, ταξίδια/εκδηλώσεις διαφήμιση διαδικτυακή κ.α.) που θα αποφασίσουμε.