της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Το αδιανόητο εξυφαίνεται

O 21oς αιώνας ανέτειλε με ολόκληρη την ανθρωπότητα και όχι μόνο την Ελλάδα να  εμφανίζει νοσηρά συμπτώματα. Δεν ήταν μόνο η Πανδημία του COVID που ανάγκασε την ανθρωπότητα σε εσωτερίκευση και μοιρολατρία. Σε κάθε σημείο της γης ο παραλογισμός κυριαρχεί. Οι μαζικοί αγώνες εγκαταλείπονται και η Δημοκρατία την εποχή των κατασκευασμένων εκλογικών αποτελεσμάτων και του  των αποκαλύψεων σκανδάλων κατασκευασμένων ή πραγματικών αμφισβητείται. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει με μοιρολατρική αποδοχή κάθε πρόβλημα και οι ελάχιστοι ενεργοί πολίτες επιβιώνουν με διαρκή υπαρξιακή αγωνία.

Αν και είμαστε προνομιούχοι σαν γενιά, σε σύγκριση με τους γονείς και τους παππούδες μας τρομάζουμε στη θέα του κόσμου που παραδίδουμε στους επιγόνους μας.

Αν και ζούμε σε εποχή πρωτοφανούς τεχνολογικής ανάπτυξης, η ανισότητα γιγαντώνεται αντί να υποχωρεί και το μόνιμο χαρακτηριστικό της κοινωνίας της αφθονίας είναι πλέον ότι κανείς δεν θέλει να χάσει αυτό που έχει συνηθίσει να θεωρεί «κατάκτηση» (πχ το δεύτερο αυτοκίνητο) για στόχους, όπως η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη. Η οικονομική κρίση του 2010 μας έκανε να δοκιμάσουμε αυτή την πικρή γεύση όταν είδαμε ξαφνικά να μετατρεπόμαστε στα (γουρουνάκια- σφάγια) PIGS της Ευρώπης, αλλά αντί να γίνουμε πιο γενναιόδωροι προς τους λιγότερο τυχερούς, αντίθετα μεταμορφωθήκαμε σε σκληρόκαρδους ωφελιμιστές απαιτώντας νέα τείχη για την προστασία όσων διασώσαμε, από τους «εισβολείς» μετανάστες.

Ας υπολογίσουμε ότι ο πληθυσμός της Γης είναι σήμερα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς το 77% έχει σπίτι, ενώ το 23% δεν έχει πού να ζήσει. Το 21% των ανθρώπων τρώει υπερβολικά, ενώ το 15% λιμοκτονούν. Το ημερήσιο κόστος ζωής για το 48% των ανθρώπων είναι λιγότερο από 2 δολάρια. Συνολικά το 87% των ανθρώπων έχουν καθαρό πόσιμο νερό την ώρα που η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αποθέματα και σήμερα το 13% ή δεν έχει καθαρό πόσιμο νερό ή έχει πρόσβαση σε μολυσμένη πηγή νερού.

Παρά το ότι φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε το κινητό προέκταση του χεριού μας μόνο 30% των ανθρώπων έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το 17% παραμένουν αναλφάβητοι.

Παρά την πρόοδο της Ιατρικής μόνο 8% των ατόμων στη Γη είναι άνω των 65 ετών ενώ το 26% επιβιώνει για λιγότερο από 14 χρόνια,

Παρά αυτές τις θλιβερές για την ανθρωπότητα στατιστικές οι αμυντικοί προϋπολογισμοί εκτοξεύθηκαν, ειδικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την φετινή έκθεση  του ερευνητικό ινστιτούτο της Στοκχόλμης Sipri. Ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι αμυντικές δαπάνες σε όλον τον πλανήτη αυξήθηκαν κατά 3,7%, φθάνοντας στο ιλιγγιώδες ποσόν των 2,24 τρισεκατομμύρια δολαρίων.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τις διαρκείς πυρηνικές απειλές για χρήση «μικρών» πυρηνικών όπλων και η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ που κατέχει (και απειλεί να χρησιμοποιήσει κατά του Ιράν) πυρηνικά όπλα, υπαγόρευσε τον Ιανουάριο 2024 το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists να μεταφέρει τους δείκτες του Ρολογιού της Κρίσης προς τα εμπρός στα 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, αντανακλώντας τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός πυρηνικού πόλεμου.  Η κατάργηση της συνθήκης INF (2-8-2019) είχε τοποθετήσει ξανά την Ευρώπη στις πιο επικίνδυνες για πυρηνικό πόλεμο περιοχές με την νέα κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών να έχει ήδη ξεκινήσει και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται. Το ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται και θεωρείται ψευδώς εγγυητής της ασφάλειας για πολλές χώρες, που παλαιότερα  απείχαν.

Οι νέες (μετά την υποβάθμιση του Ινσιρλίκ) συμφωνίες ΗΠΑ -Ελλάδας ίσως σημαίνουν και μεταφορά του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας, που κατά τα τελευταία χρόνια περηφανευόταν ότι είναι ελεύθερη από πυρηνικά. Ήδη στη βάση του Αραξου κατασκευάστηκαν έξι «Θόλοι Αποθήκευσης Όπλων» (με χωρητικότητα για 24 πυρηνικές βόμβες), Σύμφωνα με την Guardian «Η βόμβα B61 είναι το μόνο τακτικό πυρηνικό όπλο, που έχει απομείνει στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 100 από αυτά είναι αποθηκευμένα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Οι βόμβες παραμένουν ιδιοκτησία των ΗΠΑ, αλλά αεροπορικά πληρώματα από έξι άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ (οι πέντε οικοδεσπότες συν την Ελλάδα) εκπαιδεύονται να τις βάζουν σε αεροπλάνα και να τα πετούν. Δε μπορούμε τα ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου και παρά τις διαψεύσεις όλων των κυβερνήσεων πυρηνικά όπλα φυλάσσονταν όχι μόνο στις βάσεις σε Άραξο και Σούδα, αλλά και στον ιστορικό Μαραθώνα.

Η επίθεση στην Υεμένη από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυνάμεων είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η επίθεση έχει σκοπό να σταματήσει την υποστήριξη των Χούτι στον λαό της Γάζας που έχει πάρει τη μορφή επιθέσεων στα πλοία με προορισμό το Ισραήλ. Η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτή την εξέλιξη δημιουργώντας στραριωτικό κέντρο στη Λάρισα, αν και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η εξελισσόμενη και κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα: να εφαρμοστεί μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να διασφαλιστεί η ελευθερία και η κυριαρχία της Παλαιστίνης, όπως κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο.

Ταυτόχρονα κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε πόσο εύκολα ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε εμπόλεμη ζώνη μετατρέπεται σε ραδιενεργό όπλο και πόσο ανόητο είναι το 50 % των αναγκών μιας χώρας να καλύπτονται από ένα εργοστάσιο (Ζαπορίζιε) το πυρηνικό λόμπι εντελώς παράλογα προχωρεί στην κατασκευή όλο και περισσότερων πυρηνικών εργοστασίων με πρόσχημα της κλιματική αλλαγή και ο Ζελένσκι αναγγέλλει την κατασκευή νέων 4 πυρηνικών εργοστασίων στην εμπόλεμη χώρα του.!!!!

Ο πυρηνικός πόλεμος αν ξεκινήσει είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα παραμείνει περιορισμένος. Τα παιχνίδια στρατιωτικού σχεδιασμού οδηγούν τακτικά σε πλήρη κλιμάκωση και αμοιβαία εξόντωση μόλις χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Η αρχή της πυρηνικής αποτροπής, ουσιαστικά αμετάβλητη από τον Ψυχρό Πόλεμο, με την αξιόπιστη απειλή της αμοιβαίας ολοκληρωτικής εξόντωσης λόγω της αποτυχίας της, απειλεί την ανθρώπινη ύπαρξη.

Μια μόνο βόμβα μπορεί να καταστρέψει εντελώς τον αστικό πυρήνα μιας μεγάλης πόλης, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και μολυσμένους. Η χρήση πολλών πυρηνικών βομβών, όπως είναι πιθανό σε έναν πυρηνικό πόλεμο, όχι μόνο θα οδηγήσει σε πολλά εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, αλλά θα καταστρέψει βασικές υποδομές, διαδρομές μεταφοράς, τον εφοδιασμό τροφίμων και το σύστημα υγείας. Η ανάκαμψη θα πάρει δεκαετίες. Εμείς οι γιατροί το ξεκαθαρίζουμε: Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, δεν θα υπάρξει ιατρική βοήθεια. Δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε εσάς – ούτε τους εαυτούς μας!

Ενώ η χρήση ακόμη και 100 πυρηνικών όπλων θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και θα προκαλούσε λιμό με έως και 2 δισεκατομμύρια θύματα, οι ανθρωπιστικές συνέπειες και οι κίνδυνοι ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου θα ήταν καταστροφικές. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από 3700 αναπτυγμένα πυρηνικά όπλα. Η χρήση ακόμη και ενός μέρους τους θα οδηγούσε σε κλιματική αλλαγή με συνεχή πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C κατά μέσο όρο. Τότε η ζωή δεν θα ήταν πλέον δυνατή σε μεγάλα μέρη του πλανήτη, λόγω του πυρηνικού χειμώνα.